Hoogsensitiviteit

HSP staat voor Highly Sensitive Person, ook wel hoogsensitief persoon genoemd en is een karaktereigenschap waarmee je wordt geboren. Hoogsensitieve mensen zijn in een notendop gevoeliger voor omgevingsprikkels en indrukken en hebben meer tijd nodig om deze prikkels te verwerken én ervan te herstellen, dit omdat een HSP, in vergelijking met mensen die dit kenmerk niet hebben (+/-80% van de bevolking is geen HSP!) veel langer nadenkt, reflecteert, associeert en blijft kauwen op iets wat zich heeft voorgedaan.

Je bent veel gevoeliger voor geluiden, geuren, smaken, licht. Je voelt stemmingen van anderen, hun lichaamstaal en omgevingen heel goed aan. Dit noemen ze ook wel eens 'het zesde zintuig', je intuïtie of buikgevoel.  Je zintuigen staan als het ware altijd 'aan'. Dit kan erg overweldigend zijn, met een erg vol en overprikkeld hoofd als gevolg. 

Als HSP  wordt je soms letterlijk leeggezogen door anderen. Daardoor verlies je snel energie en word je prikkelbaar..

 Vaak wil je de dingen té goed doen voor een ander maar ook voor jezelf, m.a.w je bent erg perfectionist ingesteld. En met afbrekende kritiek omgaan is best lastig als HSP'er, je ervaart negatieve kritiek erg intens en als een persoonlijke aanval.

Ook in relaties en op de werkvloer kan het erg uitdagend zijn om over jouw hoogsensitiviteit te praten of om dit te omarmen, want misschien is er geen ruimte om over dit onderwerp te praten of vinden jouw partner of collega's dat je je soms vreemd gedraagt, terwijl je enkel misschien even alleen wil zijn? 

Vanwege de diepgaande verwerking en beleving van emoties, zijn HSP'ers gevoeliger voor stress en hebben ingrijpende gebeurtenissen een grote impact, met intense emotionele reacties als gevolg. Dit kan gevolgen hebben op lichamelijk, psychisch en mentaal vlak (CVS, fibromyalgie, burn-out..)    

 

Aandacht voor hoogsensitiviteit, is daarom geen overbodige luxe bij rouw-, trauma- en verlieservaringen!


Hoogsenstitief zijn is een talent met unieke kwaliteiten. Maar als je nooit hebt geleerd om met je hoogsensitiviteit om te gaan, kan het soms echt voelen als een worsteling, omdat je je vaak onbegrepen voelt . Daarom ervaren veel vrouwen hun hoogsensitiviteit eerder dan ook als een last, dan als een kracht.

 Is dit herkenbaar?

- Je ervaart een gevoel van weinig zelfvertrouwen.
- Je vindt het moeilijk om gebeurtenissen en emoties los te laten.
- Je verliest je snel in de emoties en gedachten van een ander en weet uiteindelijk niet meer of die gevoelens of gedachten van jou of van de ander zijn.
- Je raakt snel uit balans door je eigen emoties, bij veranderingen of tegenslagen.
- Je staat altijd klaar voor anderen en geeft heel veel van jezelf, maar je  vraagt je af wie je nu eigenlijk echt diep van binnen bent.
- Je bent erg gevoelig voor de mening van anderen.
- Je dag wordt vaak bepaald door een gedachtenstroom, die maar niet lijkt te stoppen.
- Je voelt dat je heel intuïtief bent, maar je vindt het lastig om daarop te vertrouwen of het als een kracht te ervaren. 
- Je vindt het lastig om je grenzen te voelen of aan te geven.

Vind jij het soms lastig om hoogsensitief te zijn en wil je graag leren hoe je hier beter mee kunt omgaan? 

Listen to your heart and intuition. Somehow, they already know who you are to become

Steve Jobs
Hoogsensitiviteit hoeft geen last te zijn, integendeel HSP  kan één van jouw talenten worden!  Het is mijn missie om jou terug naar je kern te brengen, door inzicht en kennis te geven over HSP en de valkuilen. 

Ik leer jou : 

- Hoe je jezelf kan beschermen tegen prikkels.
- Hoe je beter je grenzen kunt voelen en aangeven.
- Hoe je beter kunt luisteren naar je lichaam en durft te luisteren naar je intuïtie .
- Hoe je jezelf energieker kunt voelen.
- Hoe je je evenwicht vindt als HSP in je relatie en op de werkvloer

Je zal jouw belangrijke kwaliteiten als HSP ontdekken, zodat je die kan inzetten in het dagelijkse leven. 

Ik reik je tools aan voor meer rust in je hoofd, tips en tricks voor meer zelfzorg,  van stress naar balans, zodat je terug met veerkracht en innerlijk evenwicht ,in je vrouwelijke kracht kunt staan!