Narcisme

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) is een destructieve persoonlijkheidsstoornis,  die zich kenmerkt in een soort van dualiteit. Aan de ene kant staat een extreem gevoel van zelfbelang en zucht naar bewondering centraal en aan de andere kant is er een extreem gevoel van onzekerheid, leegte en minderwaardigheid. Hierdoor is het vaak moeilijk te herkennen, waardoor er gemakkelijk slachtoffers vallen voor de charmes van een narcist. Vaak zien we ook dat slachtoffers HSP'ers zijn.

Bij een narcist draait alles om hem of haar. (Ik noem de narcist hier nu een hij, maar dit kan evengoed een zij zijn). Op een leugenachtige, manipulatieve manier, zorgt hij ervoor, dat hij altijd zijn zin en gelijk krijgt en zorgt ervoor dat jij aan jezelf twijfelt en je jezelf kwijtraakt. Hij kruipt als een parasiet onder je huid, waar hij jou langzaam, maar zeker leegzuigt.

De narcist speelt het spel zo sluw, dat je het gevoel krijgt dat de schuld bij jou ligt.

Onder de narcisten heb je 2 subtypes. De meest voorkomende is de openlijke narcist(opschepper en zichzelf verheerlijkende individu) en is heel opvallend in zijn gedrag. Een mooi voorbeeld hiervan is Trump.

Het 2e subtype is de verborgen narcist (het emotioneel misbruik gebeurt erg subtiel en geniepig). Deze narcist is het moeilijkst te herkennen, omdat hij extreem goed is in het verbergen van zijn ware aard, waardoor het dan ook de meest destructieve vorm is van narcisme.

Dit misbruik kent verschillende gradaties en kan zich zowel familiaal, relationeel als op de werkvloer voordoen.

Enkele typische kenmerken die je misschien herkent zijn :

- Het ene moment is hij erg charmant, attent, liefdevol en vriendelijk. Het andere moment wordt je afgemaakt met verwijten, boosheid stiltebehandelingen en beschuldigingen.
- Hij is amper geĂ¯nteresseerd in jou, alles moet rond hem draaien
- Je hebt het gevoel dat je steeds op eieren moet lopen, als je in zijn nabijheid bent.
- Je hebt ergens het gevoel dat er iets niet klopt, maar je kunt er niet echt de vinger opleggen.  
- Je twijfelt aan zijn oprechtheid.
- Het ene moment ben je zijn alles, het ander moment besta je niet.
- Hij gedraagt zich extreem jaloers.
- Hij heeft geen aandacht voor jouw gevoelens, emoties en of noden en toont geen empathie.
- Je relatie met hem wordt volledig gedomineerd, door de behoeften en eisen van hem.
- Je hebt net een relatie verbroken met een narcist. Hij probeert je weer in zijn netten te strikken. De verleiding is groot om terug toe te geven want hij is terug zo lief tegen jou.


De symptomen die je als slachtoffer ervaart kunnen grote gevolgen hebben op zowel fysisch, psychisch, sociaal en mentaal vlak en je treffen in je diepste kern. Men spreekt niet voor niets over het narcistisch slachtoffersyndroom (NSS).

Veelal hebben therapeuten, andere hulpverleners of zelfs je omgeving weinig ervaring in het inzicht van deze gevolgen, of participeren eerder in het voordeel van de narcist, omdat deze hen ook al weten te manipuleren heeft, waardoor het probleem in jouw schoenen wordt geschoven, want jij bent degene die moeilijk doet, waardoor hij zich zo gedraagt... Hierdoor voel je je vaak onbegrepen en alleen. Maar je kan pas echt iets begrijpen als je het zelf hebt meegemaakt..

Narcisme wordt vaak voor de buitenwereld gemaskeerd en door de buitenwereld niet begrepen of geminimaliseerd.

Herstellen van narcisme begint met bewust worden: (h)erkennen dat je met narcistisch misbruik te maken hebt (gehad). Eens je je hiervan bewust bent is het hoog tijd om voor jezelf te kiezen om de regie over jezelf en je leven terug te nemen!

Pas wanneer je de moed hebt je te verdiepen in je duistere kant, zul je de oneindige kracht van je lichte kant ontdekken

Brené Brown
Hulp bij het herstel en loskomen van de narcist hierbij is geen overbodige luxe, aangezien er veel naar boven komt en je door heel veel emoties zal gaan. In mijn praktijk is er alle ruimte om je veilig te voelen en vrijuit je verhaal te vertellen, zonder oordeel maar met (h)erkenning, want als ervaringsdeskundige begrijp ik jou heel goed en voel aan waar jij het meeste nood aan hebt. 

Sta jezelf toe om weer te voelen en de emoties allemaal te doorleven, hoe eng dit ook is. De emoties laten je zien dat je weer vrouw kunt zijn met gevoelens, een vrouw met eigen gedachten, waarden en overtuigingen. Gun jezelf ook de tijd, want het helingsproces gaat niet over 1 nacht ijs.

Ik leer jou narcisme te begrijpen, je te beschermen en de valkuilen te omzeilen. Inzichten verkrijgen over narcisme en wat er nu precies is gebeurd, werkt namelijk zeer goed bij het herstel hiervan. Ik geef jou krachtige, praktische tools, zodat je je kan wapenen tegen de narcist! Ik wil jouw lijden verzachten door ervaringen en inzichten te delen.

Je leert hoe je weer voluit voor jezelf gaat staan, stap per stap vanuit wat belangrijk is voor jou, met volle kracht, vanuit positiviteit, vanuit zelfliefde! 

Dat geeft Energie. Veerkracht. Rust.